Čaj Pu-erh, Pu-er, Pchu-er není v našich končinách příliš známým, přesto je považován v Číně za černé zlato vysoké hodnoty, které dříve bylo určeno pouze pro čínský dvůr. Pojďme si toto zlato v krátkosti představit.
Čaj Pu-erh
Tento čaj stejně jako ostatní roste na čajových stromech, avšak jeden rozdíl oproti jiným stromům tu je. Čajový strom na kterém pu-erh roste je napaden ušlechtilou plísní, podobně jako u nás hermelín apod. Tyto stromy se vyskytují hlavně v jižním Jün-nanu. Proces fermentace čaje, trvá i několik let. Během let se na proměně barvy a chuti čajových lístků podílejí specifické kmeny místních bakterií a plísní, které mu dodávají ušlechtilé vlastnosti. Čím je proces zrání delší a čajové lístky kvalitnější, tím je jakostní třída vyšší a účinky silnější. 100 let starý Pu-erh má vyšší cenu než zlato. Čaj Pu-erh se vyrábí ze zeleného (zelená barva nálevu) i černého čaje (červená barva nálevu).
Vlastnosti čaje Pu-Erh
Čaj je považován za „čínský penicilin“. Pu-Erh má totiž antibakteriální účinky. Kromě tohoto efektu je červený čaj tím nejlepším přírodním lékem na civilizační choroby – snižuje hladinu cholesterolu v krvi i tělesnou hmotnost, pomáhá při trávení těžkých jídel, napomáhá při onemocnění dýchacích cest (umožňuje snadnější vykašlávání), posiluje imunitní systém, působí antidepresivně a odbourává alkohol z těla (aktivuje funkci jater).
To že skutečně více odbourává alkohol z těla jsem si měl možnost sám osobně vyzkoušet. Po dvou silných čajích bylo již opravdu znát, účinky tohoto čaje, který od té doby pravidelně konzumuji.
Čaj Pu-erh se na rozdíl od ostatních čajů prodává zásadně v lisované podobně koláčů, cihliček, čokolád apod.
Pokud chcete čaj Pu-erh vyzkoušet, můžete tak učinit v e-shopu Čajové lahůdkářství, kde lze za velmi pěknou cenu čaj zakoupit.
O tomto skvělém čaji byl natočen výborný dokument s názvem Cesta čaje a koní.