Česká republika, zvláště pak oblast Moravy, je známa svým kladným vztahem k vínu. Ne všichni, kdo si tento nápoj rádi vychutnají, se však v jednotlivých odrůdách vín vyznají. A rozpoznat kvalitní víno je pouze první stupeň. Správný výběr vína k různým pokrmům totiž může učinit z obyčejné večeře neopakovatelný kulinářský zážitek…
Rychlý přehled obsahu článku
Když se chuť s chutí snoubí
Doporučení k jakým pokrmům konzumovat jaké víno je mnoho, nejde ovšem o závazná pravidla, která by se nesměla porušit. Není tedy třeba brát je jako dogma, důležité jsou vaše vlastní preference. Nechat si poradit osvědčenou kombinaci ovšem není žádná ostuda, budete-li se radami řídit, třeba objevíte nové, nečekané kombinace chutí, na něž v budoucnu nedáte dopustit! Obecně lze říct, že k lehčím jídlům se hodí svěží, lehká vína, k výrazným pokrmům plné nebo vyzrálé víno a k sladkým jídlům – nepřekvapivě – víno sladší.
Drobnost na začátek
Pojďme se ale nyní zaměřit na jednotlivé chody. Začneme jak jinak než předkrmem. K malému jídlu si otevřete lehké bílé víno, například kabinetní Muškát moravský či Sauvignon. Pokud má předkrm velmi výraznou chuť, doporučují se polosladké či sladká moravská vína jako Pálava. Možná se budete divit, ale vhodné víno lze vybrat i k polévce. K zeleninovým polévkám a boršči se často podává rosé, zatímco k těm hustším se lépe hodí kořenitá či suchá bílá vína, jako je Rulandské.
Hlavní menu
A jak jsou na tom hlavní chody? Vína jsou ideálním doplňkem všech masitých pokrmů. Staré pravidlo zní: bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu. Ne vždy se jím ale musíme řídit, záleží totiž také na přípravě pokrmu. Například u chodů s omáčkou často kombinujeme právě k ní, zeleninová obloha si žádá lehčí víno, než bychom vybrali obvykle. Osvědčená doporučení ale samozřejmě existují. K vepřovému masu využijeme mladší červené víno jako Modrý Portugal. K drůbežímu masu se podává výhradně bílé víno, které může být mírně aromatické, k hovězímu se naopak hodí plná červená vína. Jehněčí se dokonale snoubí se zralým, aromatickým vínem s příchutí a vůní ovoce, jako je Merlot nebo Svatovavřinecké.
Zvěřinové pokrmy obecně vyžadují plná, vyzrálá červená vína. Podávání pernatá se neobejde bez vína té nejvyšší kvality – zvolte třeba vyzrálý Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia. Jelen, divočák, daněk a muflon si zaslouží těžká červená vína starších ročníků, kam kromě již zmíněného Cabernetu patří například Frankovka. Zajíc si pak žádá o víno výrazné, aromatické chuti.
K rybám se vhodné víno vybírá podle způsobu přípravy, obecně však platí, že mořské ryby chutnají lépe s bílým vínem, neboť červená vína obsahují větší množství tříslovin, které se nesnesou s mořskou solí. Je-li ryba uzená, volíme vína pozdních sběrů, jako je Veltlínské zelené. K vařené či dušené rybě podáváme kabinetní víno, grilovaná ryba si pak žádá vína bílá a vyzrálá, jako je Veltlín, nebo lehčí červená. K úhoři se často podává Modrý portugal a jiná lehčí červená vína. Štiku, kapra nebo pstruha skvěle doplní bílá kořenitá vína – Aurelius, Ryzlink vlašský a Sylvánské zelené.
Zlatý hřeb
I bezmasá jídla lze vhodně doplnit dobrým vínem, v případě salátů i rizot nejlépe lehkým bílým. Skvělé je také suché víno jako Sauvignon nebo Tramín. K dezertu a cukroví si otevřete láhev sladšího, aromatického vína. Sorbety a zmrzliny si s klasickým vínem příliš nerozumí – zde přichází je slovu šampaňské. Rosé sekty se budou skvěle snoubit se zmrzlinovým pohárem.
Kombinace sýr a víno je jednou z nejpopulárnějších vůbec, se sýry to ovšem není tak jednoduché. Existuje tolik druhů této pochoutky! Plísňové sýry kombinujte s bílým nebo mladým červeným vínem jako André nebo Frankovka, sýry s modrou plísní však tvoří vlastní kategorii a doplňují se naopak sladkým bílým nebo ledovým a slámovým červeným vínem. U neplísňových sýrů lze říci, že čím zralejší sýr, tím těžší víno. Parmazán nebo čedar se pak výborně doplňuje se svěžími bílými odrůdami.
Kam za dobrým vínem
Chcete se o kvalitních vínech dozvědět ještě víc a ochutnat ty nejlepší z nich? Vynikající vinotéka Víno & Destiláty má v České republice i na Slovensku již 80 poboček, kde vám s výběrem rádi poradí. Krom úžasného výběru tuzemských vín mají na skladě také luxusní zahraniční vína z přímého dovozu a jemné ovocné destiláty. A náš soukromý tip? Jedinečný Möet Chandon, nejprestižnější značka v oblasti Champage a Cognac.