Jaké jsou typy grilů, jak o ně pečovat, a co si na nich udělat dobrého?

Grilování je velmi oblíbenou činností mnoha lidí od jara až do podzimu, když počasí dovolí. Co je na něm tak skvělého? Jednoduše všechno. Sejde se celá rodina nebo parta přátel, vládne příjemná atmosféra, zábava proudí a k tomu se všem sbíhají sliny na úžasné lahůdky, jejichž vůně se line od grilu. Také už na jazyku cítíte chuť šťavnatého masíčka, grilované zeleniny či sýrů, jež se rozplývají? S tím pravým grilem může být šéfkuchař každý.

 

Jaké jsou typy grilů?

Existují tři základní typy grilů, které se dělí podle použitého paliva. Jsou jimi grily na dřevěné uhlí, na plyn a elektrické grily. Každý má své výhody a záleží jen na vás, čemu dáte přednost.

Grily na dřevěné uhlí (nebo také kotlové grily) ocení především zastánci klasiky, pro které mají rozžhavené uhlíky své kouzlo a vůně dřevěného uhlí pro ně ke grilování prostě patří.

Plynové grily jsou tím nejlepším způsobem, jak si dopřát lahodné pokrmy rychle a snadno. Plynové hořáky během chvíle rovnoměrně rozžhaví grilovací rošty a než se nadějete, budete mít hotovo.

Elektrické grily se těší čím dál větší oblibě a není divu. Grilování na nich je nejzdravější, jelikož omastek odkapává do nádoby a ne na uhlíky, kde se z něj vypařují nezdravé látky. Elektrická spirála dostatečně nahradí plynový hořák či žhavé uhlíky a vaše pokrmy budou chutnat skvěle. Co na těchto grilech láká mnoho zákazníků, je ale především snadná manipulace s nimi a použití tam, kde by to s klasickým grilem nebylo možné. Pokud nemáte zahradu, ale jen balkon u svého bytu, ani pro vás nemusí být venkovní grilování nemožné. Použít se dají dokonce i přímo v bytě.

 

Jak o gril správně pečovat?

Není to nic složitého, stačí pár jednoduchých kroků. Základem je očištění grilovacích roštů po každém grilování. Udržíte tak svůj gril v pořádku a znovu připraven. Jak na to? Nejdříve odstraňte větší zbytky grilovaných potravin a poté na elektrickém a plynovém grilu nastavte nejvyšší stupně teploty a zavřete víko. Na kotlovém grilu otevřete cirkulační otvory a zavřete poklop. Vše, co v grilu zbylo, shoří. Záleží na míře znečištění, ale zhruba po deseti minutách by mohlo být vypálení hotovo. Pak stačí ještě horký rošt vyčistit kartáčem k tomu určeným a u kotlového grilu ještě vynést vychladlý popel. Důležité je také pravidelně vyměňovat alumisky, které zachycují odkapávající tuk. Nesnažte se tady příliš šetřit a pořiďte raději ty originální k vašemu grilu. Jedině tyto misky tam budou sedět nejlépe.

Před zimou je třeba se postarat o gril a to tak, že ho důkladně vyčistíme a uložíme někam do garáže či jiného přístřeší, kde v bezpečí počká na začátek další sezóny. Elektrické grily mohou zůstat venku, ale je dobré z nich alespoň vyndat topnou spirálu.

 

Co si tedy dáme dobrého?

Receptů pro přípravu pokrmů na grilu existuje nepřeberné množství, ať už máte chuť na maso, ryby, mořské plody, zeleninu, ovoce či dezerty.

Vepřové kotletky – skvělá klasika, která se ideálně doplňuje s vůní dřevěného uhlí. Stačí kotlety vykostit, trochu naklepat, potřít olejem, poprášit pepřem a majoránkou. Při grilování z obou stran potíráme olejem.

Pstruh s bylinkami a slaninou – zdravé rybí maso ještě podtrhneme zdravou přípravou na elektrickém grilu. Pstruhy omyjeme, osušíme, zvenku i zevnitř osolíme a posypeme pepřem, vnitřek ryby naplníme nasekanými čerstvými bylinkami. Kůži na několika místech nařežeme a celé ryby obalíme slaninou, která jim dodá skvělou chuť i vůni.

Grilovaný hermelín – pro přípravu použijeme hliníkovou misku, kterou bychom nejen k plynovému grilu měli mít připravenou. Hermelín se jednoduše potře olejem, vloží do misky a zprudka z obou stran ogriluje. Skvělý je například s brusinkovou omáčkou.

 

Už jste se pro některý z grilů rozhodli? Ještě ne? Podívejte se tedy na nabídku obchodu GrilCentrum.cz, který je největším online prodejcem grilů Weber. Grily Weber jsou totiž zárukou kvality, která vám bude dělat radost dlouhá léta.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *